Černík 1908 / 080 | Takú som si frajérečku

Text: 
Takú som si frajérečku dostal, ako by ju vymaloval, vypsal, takú som si frajérečku dostal. Čierné očka, biele liečka mala, ako by sa vymalovac dala, čierné očka, bielá liečka mala.
Page: 
69
30 words

Podobné písně

Černík 1908 / 080 | Takú som si frajérečku (100%)
Takú som si frajérečku dostal, ako by ju vymaloval, vypsal, takú som si frajérečku dostal. Čierné očka, biele liečka mala, ako by sa vymalovac dala, čierné očka, bielá liečka mala.

Bartoš 1901 / 1315 | Ja veru Mariška naša Marianka (45%)
Ja veru Mariška, naša Marianka, dała vymaľovac nade dveri Janka.

Bartoš 1901 / 0193c | Ešče si já z hory z (33%)
Ešče si já z hory, z doly zájdem, ešče si já galánečku nájdem. Už sem si já z hory, zdoly zašel, už sem si já galánečku našel. Takú sem si galánečku dostal, jako by ju vymaloval, vypsal; taková ně galánečka svěčí co má ona pěkné čérné oči.*) *) kerá o mne nenadělá řečí.

Bartoš 1901 / 0193b | Takovú sem galánečku dostal (32%)
Takovú sem galánečku dostal, jakoby ji vymaloval, vypsal, taková ně galánečka svěčí, ja kerá má pěkné černé oči.

Sušil 2265 | A co ten král za královnu (32%)
A co ten král za královnu dostal, jakoby ju vymaloval, vypsal. Do tanečka jako by plynula a do díla jak by neuměla, do kolečka jako laštovička a do díla jako pivná bečka. První krávu stoličkó zabila, druhé krávě nohu přerazila a té třetí ješče Pánbůh chránil, že se sám král před královnó bránil.

Černík 1908 / 081 | Mám já Bože (14%)
Mám já, Bože, šohajíčka, oči čierné, bielé liečka, ej, to je, Bože, šohajko, ale k nám chodzí daleko. Daleko je za borinú, za zelenú Javorinú, ej, ešče dál je za vrškom, mosí chodzievac s obuškom.

Černík 1908 / 149 | Ani teho (13%)
Ani teho něbanujem, jako mi je lúto, že som já k vám chodzievával, to něvedzel nihdo. Len ten pekný mesjáček, ten sa na nás dzieval, čo som sa já se svú milú často ráz objímal. Ej, ten pekný mesjáček. ten je smlčenlivý, ten tu našu vernú lasku pred nikým nězjaví. Dobre sa maj, moja milá, tvé pekné pozrenie, že som já k vám chodzievával skoro na zblázněnie. Dobre sa maj, moja milá, tvé červené liečka, že som já k vám chodzievával z verného srdečka. Dobre sa maj, moja milá, tvoje bielé ruce, keré mňa objímávaly na zelenéj lúce.

Černík 1908 / 239 | Čo si ty (13%)
Čo si ty, má milá, taková bledá, keď si's ty bývala jindá červená? Oči máš zakalené a liečka premeňené, povedz mi, má milá, hdo chodzí k tebe? »Jako ci já poviem, keď si ty to ten, čo's ty k nám chodzieval každý božie dzeň.« Něbolo to každý dzeň, sedom razí za týdeň, leš to bolo, milá, aj v nědzelní dzeň.

Černík 1908 / 301 | Keď som isol (13%)
Keď som išol pres to pole, pres to pole zelené, postretnul som švarné dzievča, malo liečka červené. Já som sa ho počal pitac: čje že, dzievča, čje že si? A ono mi hovorilo, že je smutné jakési. Ty si smutná, já žalostný, obá dvá sme v zármutku, mé srdénko hovorilo, že budzeš mú malženkú. Širuj, kočí, širuj koně, šecky štyry, lebo tri, pojedzeme namluvaci švarné dzievča do Nitry. Širuj, kočí, širuj koně, šecky štyry, lebo pet, už je dzievča namlúvené také pekné, jako kvet. Už sú koně širované, nětreba jich širovac, už je dzievča namlúvené nětreba ho namlúvac.

Černík 1908 / 234 | Ej po rýnecku (13%)
Po rýnečku chodzila, v hrsci pérenko nosila, pój sem, šohajko, moje srdénko, čosi som ci kúpila. Já to pérenko rád vezněm, tebja, duša má, něveznem, máš ty, Hanička, červené liečka, tebja veru něveznem. Ach, padá, padá listopad, pozdravujem ťa nastokrát, tvé pozdravenie, mé pocešenie, že ťa mosím zaněchac.

Černík 1908 / 180 | Ej široko (13%)
Široko, daleko vtáčátko lecelo, čo to včera večer podla mňa sedzelo. Podla mňa, podla mňa, podla bočka mého, podla bočka mého, liečka červeného.

Pomozte nám databázi lidových písní rozšířit!

Vážení návštěvníci stránek FolkSong.eu,

Neustále se snažíme rozšiřovat databázi o další písně a velmi vítáme zájem o spolupráci. Našim spolupracovníkům též nabízíme rozšířený přístup do databáze.

Plný přístup k vyhledávání a k doprovodným obrazovým materiálům lze získat mj. tím, že se stanete spolupracovníky projektu a pomůžete při editaci textů z počítačově přečtené tištěné edice. Možné jsou i další formy spolupráce, např. editace melodií či přispění zvukovými nahrávkami, atd.

V případě zájmu o spolupráci mi napište skrze kontaktní formulář a obdržíte bližší instrukce k přispění do databáze a snadnému získání přístupu k úplným výsledkům vyhledávání a k obrazovým materiálům (faksimile vybraných sbírek).

Vítáni jsou též akademičtí či soukromí badatelé, kteří mohou z databáze čerpat informace a specializované analýzy melodií i textů pro své publikace - napište mi se žádostí o rozšířený přístup.

Pro bližší informace o spolupráci klikněte zde.
Těším se na spolupráci!

Jan Koláček, autor projektu

Jak citovat

"Černík 1908 / 080 | Takú som si frajérečku", FolkSong.eu - Online katalog lidových písní, ed. Jan Koláček (datum přístupu: 29 Čer 2024), URL: http://folksong.eu/song/23931