Sušil 2309 | Už Mařena leži

Text: 
Už Mařena leži a zubami škeři, ma mila Mařeno, pro kohos umřela? Pro ty, pro ty, pro pacholky:
Pak ji v lese roztrhavše zpívají:
Textové varianty / poznámky : 
Aneb: Pro velčovske panny, aby se vydaly. Aneb: Pro Pasaka stareho jmenujíc totiž člověka nej staršího z dědiny, smrti nejbližšího.
18 words

Podobné písně

Sušil 2309 | Už Mařena leži (100%)
Už Mařena leži a zubami škeři, ma mila Mařeno, pro kohos umřela? Pro ty, pro ty, pro pacholky:

Sušil 2309 | Už Mařena leži (100%)
Už Mařena leži a zubami škeři, ma mila Mařeno, pro kohos umřela? Pro ty, pro ty, pro pacholky:

Sušil 2309 | Už Mařena leži (100%)
Už Mařena leži a zubami škeři, ma mila Mařeno, pro kohos umřela? Pro ty, pro ty, pro pacholky:

Sušil 2308 | Nesemy Mařenu (65%)
Nesemy Mařenu v oleji smaženu, u vrchu červenu, u spodku zelenu, pěknu, pěknu probělenu. Nesem babu v koši, smrť nas o ňu prosi. Už Mařena leži a zubami škeři. Helo, helo, helo, helo.

Sušil 2310 | Má milá Mařeno pro kohos umřela (18%)
Má milá Mařeno, pro kohos umřela, pro toho synečka některého.

Sušil 2311 | Má milá Mařeno pro kohos umřela? (18%)
Má milá Mařeno, pro kohos umřela? Pro toho synečka nekterého. Na tej Bečvi horní sú brabenci v roli, černí, černí, obhoření.1) U Malínů v poli sú ovečky v roli, pěkné bílé, vybelané.2) Jaké sú ovečky, také sú děvečky, pěkné bílé, vybelané.

Sušil 1945 | Kdo má zlú ženu v neděli (17%)
Kdo má zlú ženu v neděli, nech jde do lesa v pondělí, v úterý na ňu kyj chystý, ve středu jí ním vystříský. Ve štvrtek bude stonati, v pátek bude umírati, v sobotu bude umrlá, to bude novina dobrá. V nedělu půjdem namlúvat, v pondělí o věno smlúvat, v úterý budeme zváti, ve středu s nevěstú hráti. Ve čtvrtek zbijeme volky, zazveme na ně pacholky, v pátek se svadba dokoná, v sobotu žena hotová. Jak jsem chtěl, tak se mně stalo, peněz mně málo zostalo. Skazím-li druhú mršinu, chcu vám nachystat hostinu.

Erben 5/178 | A ty pansky koně (17%)
A ty pansky koně mají hezky stroje: mají pořádný pacholky, dobře dbají o ně. A ty pansky krávy mají málo trávy, mají lenivý děvečky, nechtí chodit na ni.

Bartoš 1901 / 0579 | Bude ráno bude (17%)
Bude ráno, bude, dennička vychází, a solansky pacholky muzika provází. Mělas mně, děvuška, před časem povědět, že tvé černé očička na mne nechcú hledět. Mělas mně povědět, anebo odkázat, mé srdečko svázati nebo rozvázati.

Sušil 2313 | Cos Mařeno cos Mařeno cos v (17%)
Cos, Mařeno, cos, Mařeno, cos v postě jídala? Ach, jidavala sem ja zelí s kopřivama.

Sušil 2316 | Mařena Mařena (15%)
Mařena, Mařena, kdes kluče poděla? Dala sem ich, dala tej květnej neděli, aby odmykala ze země koření. Mařena, Mařena, pro kehos umřela? Pro teho pro teho, šohaja švarného.

Pomozte nám databázi lidových písní rozšířit!

Vážení návštěvníci stránek FolkSong.eu,

Neustále se snažíme rozšiřovat databázi o další písně a velmi vítáme zájem o spolupráci. Našim spolupracovníkům též nabízíme rozšířený přístup do databáze.

Plný přístup k vyhledávání a k doprovodným obrazovým materiálům lze získat mj. tím, že se stanete spolupracovníky projektu a pomůžete při editaci textů z počítačově přečtené tištěné edice. Možné jsou i další formy spolupráce, např. editace melodií či přispění zvukovými nahrávkami, atd.

V případě zájmu o spolupráci mi napište skrze kontaktní formulář a obdržíte bližší instrukce k přispění do databáze a snadnému získání přístupu k úplným výsledkům vyhledávání a k obrazovým materiálům (faksimile vybraných sbírek).

Vítáni jsou též akademičtí či soukromí badatelé, kteří mohou z databáze čerpat informace a specializované analýzy melodií i textů pro své publikace - napište mi se žádostí o rozšířený přístup.

Pro bližší informace o spolupráci klikněte zde.
Těším se na spolupráci!

Jan Koláček, autor projektu

Jak citovat

"Sušil 2309 | Už Mařena leži", FolkSong.eu - Online katalog lidových písní, ed. Jan Koláček (datum přístupu: 29 Čer 2024), URL: http://folksong.eu/song/23445