Erben 2/634 | Ještě jednou pudu

Text: 
Ještě jednou pudu za svou nejmilejši, ještě jednou pudu za svou milou: jest-li mě vyženou – já pudu za jinou, třeba bylo bláta do kolenou.
Poslední cesta
Nápěv 332
24 words

Podobné písně

Erben 2/634 | Ještě jednou pudu (100%)
Ještě jednou pudu za svou nejmilejši, ještě jednou pudu za svou milou: jest-li mě vyženou – já pudu za jinou, třeba bylo bláta do kolenou.

Erben 3/210 | Roztrhaná chalupa (82%)
Roztrhaná chalupa a zlá žena k tomu: ty dvě věci vyženou hospodáře z domu!

Erben 2/396 | Co jsem se nachodil (16%)
Co jsem se nachodil, našlapal bláta: přede jsem té nedostal, hubičko zlatá! bláta našlapal, tebe nedostal, co ještě jinšího pro tebe vystál!

Černík 1908 / 029 | Vyróstol mi (16%)
Vyróstol mi pod okénkom hřebíček, naučil se k nám chodzievac Janíček. Keď som išol od svéj milej, už bol dzeň, zametaly šetky panny pred domem. Ony sa mňa zpytovaly, hdze som bol, a já som im odpovedzec němóhol. Keď som išol od svéj milej z Očkova, odpadla mi z mého koňa podkova. A len ty mNa, mój koníčku, dobre něs, dám ci pribic podkovenku ešče dněs. Dám ci pribic podkovenku z ocele, aby si mňa a něshadzoval pod sebe. Dám ci pribic podkovenku ze zlata, aby si mňa něshadzoval do blata.

Sušil 0460 | Co by se propadlo (15%)
Co by se propadlo kroměřižský bahno! Co sem se nachodil za mó miló darmo. Co sem se nachodil a našlapal blata, předc sem tě nedostal, galanečko zlatá. Co sem se nachodil, našlapal kamení, předc sem tě nedostal, svoje potěšení.

Sušil 1879 | Brucko brucko gořalenko má (15%)
Brucko, brucko, gořalenko má, [: včerás byla v zlatým soudku, a dnes seš juž v mém žaloudku, brucko, brucko, gořalenko má. :] Včerás byla v zlatý báni, dnes seš juž nade mnou paní; brucko, brucko, gořalenko má. Včerás byla celá zlatá, dnes se mnou štoucháš do blata, brucko, brucko, gořalenko má.

Bartoš 1901 / 0381 | Páslo děvčátko káčátka (15%)
[: Páslo děvčátko káčátka,:] spadlo jí jedno, spadlo ji jedno do blata. [: Poď meslivečko na pomoc,:] dám ti huběnko, dám ti huběnko každó noc.

Erben 2/284 | Široky hluboky (15%)
Široky, hluboky ty Vltavsky tůně: měl jsem já panenku, teď mi srdce stůně. Měl jsem já panenku, měl jsem ji dvě léta: teď mi ji odvedli – po lásce je veta. Co jsem se nachodil, co našlapal bláta: přec jsem tě nedostal, má panenko zlatá! Co jsem se nachodil, našlapal kamení: přec jsem tě nedostal, moje potěšení!

Bartoš 1901 / 0424 | Ja co sem se nachodil (15%)
Ja co sem se nachodil, našlapal kamení; [: přece sem tě nedostal :] moje potěšení. Ja co sem se nachodil a našlapal blata, [: přece sem tě nedostal, :] má Mařenko zlatá. Ja co sem se nastával u vašeho okna, [: ja kolikrát mně moje :] rusá hlava zmokla.

Bartoš 1901 / 0507 | Proč k nám tak šuhájko (15%)
Proč k nám tak, šuhájko, dlóho nendeš? já jož sem meslila, že nepřindeš. Panenko zlatá, cesta daleká, pršelo, haž lilo, je moc blata.

Erben 4/079 | Hejdumdá! hejdumdál (15%)
Hejdumdá! hejdumdál však nás pán Bůh nezandá: zandá-li nás do bláta, on nás zase vydrápá; hejdumdál hejdumdá! však nás pán Bůh nezandá. Hejdumdá! hejdumdá! však nás pán Bůh nezandá: zandá-li nás do louže, on nám zase pomůže; hejdumdá! hejdamdá! však nás pán Bůh nezandá.

Pomozte nám databázi lidových písní rozšířit!

Vážení návštěvníci stránek FolkSong.eu,

Neustále se snažíme rozšiřovat databázi o další písně a velmi vítáme zájem o spolupráci. Našim spolupracovníkům též nabízíme rozšířený přístup do databáze.

Plný přístup k vyhledávání a k doprovodným obrazovým materiálům lze získat mj. tím, že se stanete spolupracovníky projektu a pomůžete při editaci textů z počítačově přečtené tištěné edice. Možné jsou i další formy spolupráce, např. editace melodií či přispění zvukovými nahrávkami, atd.

V případě zájmu o spolupráci mi napište skrze kontaktní formulář a obdržíte bližší instrukce k přispění do databáze a snadnému získání přístupu k úplným výsledkům vyhledávání a k obrazovým materiálům (faksimile vybraných sbírek).

Vítáni jsou též akademičtí či soukromí badatelé, kteří mohou z databáze čerpat informace a specializované analýzy melodií i textů pro své publikace - napište mi se žádostí o rozšířený přístup.

Pro bližší informace o spolupráci klikněte zde.
Těším se na spolupráci!

Jan Koláček, autor projektu

Jak citovat

"Erben 2/634 | Ještě jednou pudu", FolkSong.eu - Online katalog lidových písní, ed. Jan Koláček (datum přístupu: 07 Črv 2024), URL: http://folksong.eu/song/22310