Černík 1908 / 233 | Starý som já

Text: 
Starý som já, starý, nědočkám do jari, něbudze mi kukac kukulenka v háji. Starý som já, starý, starú já mamku mám, jako jich, Bože mój, do smrci dochovám? Já pójdzem na jarmak, kúpím jim jabúčko, a já svoju mamku dochovám lahúčko.
Page: 
158
41 words

Podobné písně

Černík 1908 / 233 | Starý som já (100%)
Starý som já, starý, nědočkám do jari, něbudze mi kukac kukulenka v háji. Starý som já, starý, starú já mamku mám, jako jich, Bože mój, do smrci dochovám? Já pójdzem na jarmak, kúpím jim jabúčko, a já svoju mamku dochovám lahúčko.

Sušil 1453 | Daj mi Bože daj mi (28%)
Daj mi, Bože, daj mi do tech vanoc dobyć, nebudu už moje nožky po tej Bělej chodić. Až ja půjdu z Bělej, otevřu si vrata, s Panem Bohem tady buďzcě, vy bělské dzěvčata. Až ja půjdu z Bělej, budzě větr fukać, budzě na mne švarne dzěvče z okenečka kukać. Až ja půjdu z Bělej, budzě sivy mrazek, budzě o mne plakac dzěvče švarne jak obrazek. Až ja půjdu z Bělej, udzělam kolečko, s Panem Bohem tu ostavej, moja galanečko.

Sušil 2331 | Ach Bože můj všemohuci (19%)
[: Ach, Bože můj všemohuci, :] račils mě na svět stvořici. Ach, jako to polne kvici, na ktere milo patřici. A pokud sum mlade leta, kvici to pro mne rozkveta, na duši se něpamata. A jak přijdu stare leta, to se duše, to se leka. Vidzi ona smrci smutnu, vidzi střelu přeukrutnu. Ach, jak ona měři po mně, ohnivým šipem střeli do mne. A jak duše z cěla vyjdzě, to před sudce smutna půjdzě. Pan ji budzě ukazovac, ruce, nohe přebodzene, svate boky odevřene. Pohledz, člověče zuchvaly, na svu duši jsi nědbaly. Jak sem pro tebe pracoval, než sem cě ja z pekla pojal. A tys něbyl temu vděčny, musiš teraz v oheň věčny. Ach, Pane Ježiši Kriste, vedz nas po te svate cescě.

Smutný 28/047 | Ej starý sem já starý ej (19%)
Ej starý sem já, starý, ej nedočkám

Černík 1908 / 186 | Vydac sa len .. 186 (19%)
Vydac sa len, vydac, ale vedzec jako se škaredým mužom do roka daleko. Do roka daleko, do smrci ešče dál, veď je to, Bože mój, veliký, ťažký žial.

Erben 2/800 | Hančičko vokrúhlej svět (19%)
Hančičko, vokrúhlej svět: počkej na mě sedům let! „Já nechci, nepočkám, tebe se nedočkám: ty jsi malej pohůnek, já bych se vdávala hned.“

Smutný 03/080 | Starý su já starý nedožijem jari (14%)
Starý su já, starý, nedožijem jari, nebude ma

Smutný 24/002 | Starý su já starý nedožijem jari (14%)
Starý, su já starý, nedožijem jari

Erben 2/279 | Na horách dolinách (14%)
Na horách, dolinách sil jest Jeníček hrách; a ta jeho milá lusky tam trhala. Když jich natrhala, sedla na mezičku; čekala, volala: „Můj zlatej Jeníčku!“ Kolik těch lustiček z fěrtoušku vyndala, tolik, tolikráte sobě zavzdychala. Kolik z těch lustiček zelených zrniček, tolik, tolik z očí vylila slziček. „Vždy jsi mně sliboval, že ty si mne vezmeš, jen až pod háječkem žito jaří sežneš. Žito’s jaří sežal, mne jsi přece nevzal: bodejž tobě pán Bůh žádné štěstí nedal. Žádné štěstí nedal na tom tvém statečku, že jsi mne oklamal chudobnou děvečku. Chudobná děvečka, 1) což ta mnoho zkusí! ta každičkou křivdu tiše snášet musí.“ 1) Chudobná děvečka ta ničehož nemá, jenom tu poctivost, kterou si zachová.

Bartoš 1901 / 0947b | Zakukała kukuľenka v hustém háji (9%)
Zakukała kukuľenka [: v hustém háji, :]* kerá žena muža bije [: bude v ráji. :] Zakukała kukuľenka [: na ometľe, :] ja kerý muž, ženu bíje [: bude v pekľe. :]

Sušil 1954 | Zakukala kukulenka (9%)
Zakukala kukulenka [: v čirém poli v háji, :] kerá žena muža bije, každá bude v ráji. Zakukala kukulenka [: v čirém poli pěkně, :] kerý muž svú ženu bije, každý bude v pekle.1)

Pomozte nám databázi lidových písní rozšířit!

Vážení návštěvníci stránek FolkSong.eu,

Neustále se snažíme rozšiřovat databázi o další písně a velmi vítáme zájem o spolupráci. Našim spolupracovníkům též nabízíme rozšířený přístup do databáze.

Plný přístup k vyhledávání a k doprovodným obrazovým materiálům lze získat mj. tím, že se stanete spolupracovníky projektu a pomůžete při editaci textů z počítačově přečtené tištěné edice. Možné jsou i další formy spolupráce, např. editace melodií či přispění zvukovými nahrávkami, atd.

V případě zájmu o spolupráci mi napište skrze kontaktní formulář a obdržíte bližší instrukce k přispění do databáze a snadnému získání přístupu k úplným výsledkům vyhledávání a k obrazovým materiálům (faksimile vybraných sbírek).

Vítáni jsou též akademičtí či soukromí badatelé, kteří mohou z databáze čerpat informace a specializované analýzy melodií i textů pro své publikace - napište mi se žádostí o rozšířený přístup.

Pro bližší informace o spolupráci klikněte zde.
Těším se na spolupráci!

Jan Koláček, autor projektu

Jak citovat

"Černík 1908 / 233 | Starý som já", FolkSong.eu - Online katalog lidových písní, ed. Jan Koláček (datum přístupu: 03 Črv 2024), URL: http://folksong.eu/song/24084