Sušil 0775 | Roste roste jedlička

Text: 
Roste, roste jedlička, je ho vrcho teničká, a nevdává se, panenko, šak seš ješče mladičká. Já jož sem se voženil, te se's ješče nevdala, a na keho's te, panenko, na keho's te čekala. A na keho hinýho jak, můj milé, na tebe, haž te se z vojne navrátíš, že me svoji bodeme.
52 words

Podobné písně

Sušil 0775 | Roste roste jedlička (100%)
Roste, roste jedlička, je ho vrcho teničká, a nevdává se, panenko, šak seš ješče mladičká. Já jož sem se voženil, te se's ješče nevdala, a na keho's te, panenko, na keho's te čekala. A na keho hinýho jak, můj milé, na tebe, haž te se z vojne navrátíš, že me svoji bodeme.

Bartoš 1901 / 0618 | Pro keho's se má milá (24%)
Pro keho's se, má milá, pro keho's se zrodila, Ach já sem se zrodila? habech chlapce šidila. Nebelo mně dvacet let, vošidila sem jich pět, ješče tebe šidit mám, to já juž nehodělám.

Sušil 1665 | Landava Landava (24%)
Landava, Landava, to francózký město, císař pán povídá, že rozhází všecko. Landava, Landava, francózký podmezí, nejedné maměnky synáček tam leží. Maměnky synáček, sestřičky bratříček, nejedné panenky hezký šohajíček.1) Landavo, Landavo, ty se v prach obrátíš, než jedné panence synečka navrátíš. U města Landavy je rybník krvavý, kdo ho okrvavil? Syneček z Moravy. Okolo Strasburka teče Raň krvavá, Kdo ju okrvavil? Francózská armáda. My sme odepsali, že se nebojíme, že celó Landavo na prach rozházíme. Ani netrvalo tři hodiny zplna, že celá Landava rozházena byla.

Bartoš 1901 / 0275 | Aj! za našó Rájó* (23%)
[: Aj! za našó Rájó*) děvčátka si hrajó, :] červený jablíčka přebírajó. [: Poďme me tam, poďme, kamarádko věrná! :] bodeme přebírat také s nima.

Bartoš 1901 / 0694 | Bela sem veselá (12%)
Bela sem veselá celé tento tédeň, dokáď mně můj milé nezkázal dobré deň. Přišla mně novina vod mýho milýho, habech se vdávala jesli mám hinýho. Já hinýho nemám, já na tebe čekám; pro tebe, synečko, pro tebe se nevdám.

Bartoš 1901 / 0940 | Ach Bože z nebe! (12%)
Ach Bože z nebe! já prosím tebe: rač mně ho vzíti, hinýho dáti! já zlýho muža mám, to vod tebe žádám.

Bartoš 1901 / 0646 | Vodbile štere hodine (12%)
Vodbile štere hodine, slešela sem smotný novine: dež měsíček scházel, milé veprovázel děvčata hiný. Kdes veprovázel, tam jo máš, k mýmo srdíčko se víc nehlas, já jož mám hinýho, ke mně hopřímnýho: lepší, než seš sám.

Erben 3/204 | Za padesát zlatejch (10%)
Za padesát zlatejch maly volčata –ta –ta, maly volčata: co jsem se vošidil, že jsem se voženil, mily děvčata –ta –ta, mily děvčata! Ani tak na volkách, jako na ženě –ně –ně, jako na ženě; voly můžu prodat, a peníze prohrát, ale ženu ne, ne, ne, ale ženu ne. Voly můžu prodat za sto tolarů –rů –rů, za sto tolarů: ale s ženou běda, za tu žádnej nedá deset krejcarů –rů –rů, deset krejcarů. Zadělává buchty studenou vodou –dou –dou, studenou vodou; přes koleno váli, ještě mi je chválí, že dobry budou –dou –dou, že dobry budou!

Erben 3/200 | Co jsem se voženil (9%)
Co jsem se voženil, dvě neděle jsou: už za mnou maličký pachole nesou. Nenoste, nenoste, nejní nic mýho: já jsem se voženil 1) za poctivýho. 1) radši mně sedlejte koně vranýho.

Erben 2/775 | Nasík jsem dvě fůry votavy (9%)
Nasík jsem dvě fůry votavy, nasík jsem dvě fůry sena: kdybych se byl letos voženil, byla by hrabala žena.

Erben 2/733 | Kalamajka mik mik mik (9%)
Kalamajka mik mik mik: voženil se kominík: kerou si vzal za ženu? pastejřovie Mařenu.

Pomozte nám databázi lidových písní rozšířit!

Vážení návštěvníci stránek FolkSong.eu,

Neustále se snažíme rozšiřovat databázi o další písně a velmi vítáme zájem o spolupráci. Našim spolupracovníkům též nabízíme rozšířený přístup do databáze.

Plný přístup k vyhledávání a k doprovodným obrazovým materiálům lze získat mj. tím, že se stanete spolupracovníky projektu a pomůžete při editaci textů z počítačově přečtené tištěné edice. Možné jsou i další formy spolupráce, např. editace melodií či přispění zvukovými nahrávkami, atd.

V případě zájmu o spolupráci mi napište skrze kontaktní formulář a obdržíte bližší instrukce k přispění do databáze a snadnému získání přístupu k úplným výsledkům vyhledávání a k obrazovým materiálům (faksimile vybraných sbírek).

Vítáni jsou též akademičtí či soukromí badatelé, kteří mohou z databáze čerpat informace a specializované analýzy melodií i textů pro své publikace - napište mi se žádostí o rozšířený přístup.

Pro bližší informace o spolupráci klikněte zde.
Těším se na spolupráci!

Jan Koláček, autor projektu

Jak citovat

"Sušil 0775 | Roste roste jedlička", FolkSong.eu - Online katalog lidových písní, ed. Jan Koláček (datum přístupu: 01 Črv 2024), URL: http://folksong.eu/song/25588